La missa d'acció de gràcies pel títol de basílica menor que el
Sant Pare ha atorgat al Santuari ha estat presidida
pel Cardenal Antonio Cañizares, Prefecte de la Congregació per al Culte Diví i
la Disciplina dels Sagraments, que és precisament el dicasteri que s'ha
encarregat d'atendre la petició que l'Arquebisbe Joan-Enric li va remetre el
passat 25 d'abril sol·licitant la concessió de la dignitat de basílica menor
per al santuari en l'any en què es compleixen els cent anys de la proclamació de la Mare de Déu de Meritxell com a Patrona d'Andorra pel Papa Sant Pius X.
Amb el Cardenal Cañizares han concelebrat l'Arquebisbe d'Urgell i Copríncep i
una vintena de sacerdots, entre els quals la pràctica totalitat dels que
serveixen pastoralment a les valls andorranes. La missa ha estat solemnitzada
amb els cans del Cor del Petits Cantors del Principat d'Andorra, dirigits per
Catherine Metayer. Hi ha assistit els representants de les principals
institucions polítiques i civils del Principat, encapçalats pel Síndic General
i el Cap del Govern, així com centenars de fidels andorrans i d'arreu del
Bisbat.
Després de les paraules inicials de Mons. Vives i de la lectura de la
butlla papal concedint la dignitat de basílica menor, el Cardenal,
l'Arquebisbe, l'Arxiprest de Les Valls, el Rector del Santuari, el Síndic
General, el Cap del Govern i el Cònsol Major de Canillo s'han desplaçat fins al
mur d'enfront del presbiteri per descobrir una placa commemorativa.
Un cop descoberta la placa, ha continuat la celebració amb la Litúrgia de la Paraula. El Cardenal Cañizares ha volgut començat l'homilia destacant que la proclamació del Santuari de Meritxell com a basílica menor reconeix i honora la devoció ancestral dels andorrans per la Mare de Déu alhora que enforteix els vincles de comunió amb el Sant Pare i amb l'Església universal de la Diòcesi d'Urgell en general, i, de manera molt particular, de les Parròquies del Principat. Tot seguit, ha compartit amb els fidels la joia per la solemnitat del naixement de la Verge Maria ("un immens i gloriós magníficat brolla del cor en aquest dia en què Maria ens beneeix") i ha fet una profunda evocació de la seva figura, per la qual "sempre he dut molt endins una devoció filial, com també vosaltres la porteu molt endins". Mons. Cañizares ha demanat que ens apropem a Ella i li demanem que ens mostri a Jesús, perquè Ella "és la millor mestra per arribar al coneixement de la Veritat que ens fa lliures". Només amb Jesús és possible la renovació del conjunt de la societat i de l'Església amb un programa vàlid, perquè Jesús és l'única esperança; l'únic Senyor i Pastor; l'única veritat que hem de creure; i això cal afirmar-ho un i altre cop en aquests temps presents, en què la creixent mundanització de la societat allunya moltes persones dels béns del cel, ha dit Mons. Cañizares.
L'himne del Principat d'Andorra, interpretar pel Cor dels Petits Cantors, ha clos la celebració, i tot seguit hi ha hagut la tradicional ballada de sardanes a l'atri del Santuari.
Com a basílica menor, el Santuari de Meritxell podrà des d'avui impartir algunes gràcies pontifícies. Així, per exemple, els visitants del temple podran obtenir indulgència plenària en ocasions especials, vinculades amb el dia de l'aniversari de la dedicació de la mateixa basílica, o amb el dia de la solemnitat del naixement de la Mare de Déu, entre d'altres.
Per la significació especial de la jornada, la imatge de la Mare de Déu no es trobava a la fornícula on se la venera habitualment, sinó dalt d'una esvelta peanya de fusta guarnida amb un elegant i vistós ornament floral. Al seu costat hi havia el conopeu, un dels símbols associats a la dignitat de basílica menor que a partir d'ara lluiran al temple en les celebracions de més solemnitat. El conopeu (que deu el seu nom a la seva forma cònica) fa referència a la persona del Papa i indica que el lloc on s'ubica és casa seva. L'altre símbol basilical que el Santuari lluirà a partir d'ara és el tintinacle, que ha estat dut en processó pels concelebrants, junt amb la butlla papal de concessió de la dignitat de basílica menor, a l'inici de la missa d'acció de gràcies. El tintinacle (el seu nom ve del llatí tintinnaculum o tintinnabulum, i es relaciona amb et so característic de les campanetes quan dringuen) és un emblema en forma de corona d'estels, al centre de la qual hi ha inserides unes campanetes (set, en el cas de Meritxell, simbolitzant les set Parròquies andorranes), i que, com el conopeu, és al costat de l'altar en les celebracions més solemnes, a més d'acompanyar les processons.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada