dimarts, 30 de setembre del 2014

24 d´octubre del 1873



Fou el 24 d´octubre de 1873 que el Consell General  per decisió unànime de tots els seus membres prengue l´acord de declarar oficialment la Mare de Déu de Meritxell patrona de les Valls d´Andorra. L´acta que recull aquesta solemne declaració diu textualment:

Congregat el Molt Il-lustre Consell General de les Valls d´Andorra amb les formalitats de costum, en Casa de la Vall, a fi de acordar lo que al millor bé de les mateixes dites valls d´Andorra interessa:

Per quant,  en el Santuari de Meritxell, situat dins els límits de la parròquia de Canillo, de les referides valls d´Andorra, és venerada i tinguda en moltíssima devoció la imatge de la Santíssima Verge sota el títol de Nostra Senyora de Meritxell.

Per quant, és piadosa i antiquíssima costum de les autoritats de les Valls fer vot en nom d´estes, acudint en les situacions greus i difícils a la protecció de la Nostra Senyora de Meritxell; inseguim la tradició constant i sense data de que Nostra Senyora de Meritxell és la Patrona especial de les comarques andorranes.

Per quant, ademés, i com és públic i notori, en totes les parròquies de les Valls, en aquestes, es considera des de temps immemorial a la Nostra Senyora de Meritxell, com a Patrona de tot el territori andorrà per les repetides i senyaladíssimes gràcies que li ha vingut concedint sempre que ha estat invocada.

Considerant, que els moltíssims favors dispensats per la Nostra Senyora de Meritxell a les comarques d´Andorra; exigeixen d´aquestes un acte que demostri llur agraïment.

Considerant, que fent l´Estat andorrà aquesta demostració, no solament compleix amb Nostra Senyora de Meritxell per lo que respecte al passat, si que també s´atrau les benediccions del cel per lo que toca a l´esdevenidor.

I, considerant, que aquesta demostració pertany al Molt Il-lustre Consell General de les Valls com a representant de totes les parròquies andorranes:


Ad perpetuam rei memoriam, (Per a perpètua memòria de tothom)

El Molt Il-lustre Consell General de les Valls d´Andorra, fent-se eco dels sentiments i intèrpret dels desigs universals de les Valls, a major glòria de Deu i de Nostra Senyora de Meritxell, de complert i unànim acord, consigna el fet de que:

Nostra Senyora de Meritxell és considerada per les valls d´Andorra com a Patrona i especial Protectora seva, des de temps immemorial.


Casa de la Vall, a 24 d´octubre del 1873. 

Nicolau Duedra, síndic major.
Antoni Picart, síndic menor.

De manament de l´Il-lustre Consell General,
Ignasi Picart i Orrit, secretari.



El referit document fou signat pels representants de totes les parròquies, que foren:

Per Canillo: Josep Areny, Calvó de Soldeu, Miquel Vidal (de Canillo) i Andreu Vidal.

Per Encamp: Antoni Riba, Pere Moles, Gil Torres i Jaume Martisella.

Per Ordino: Agustí Pons, Jacint Coma, Joan Cabanes i Antoni Riba.

Per La Massana: Guillem Mora, Bonaventura Font, Jacint Areny i Antoni Ros.

Per Andorra: Antón Marquilló, Francesc Duran, Bonaventura Riberaygua i Josep            Vergés.

I per Sant Julià: Francesc Bonfill, Miquel Rossell, Francesc Cairat i Batista Canturri.

dimecres, 10 de setembre del 2014

Diada de Meritxell 2014


La missa d'acció de gràcies pel títol de basílica menor que el Sant Pare ha atorgat al Santuari ha estat presidida pel Cardenal Antonio Cañizares, Prefecte de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, que és precisament el dicasteri que s'ha encarregat d'atendre la petició que l'Arquebisbe Joan-Enric li va remetre el passat 25 d'abril sol·licitant la concessió de la dignitat de basílica menor per al santuari en l'any en què es compleixen els cent anys de la proclamació de la Mare de Déu de Meritxell com a Patrona d'Andorra pel Papa Sant Pius X. Amb el Cardenal Cañizares han concelebrat l'Arquebisbe d'Urgell i Copríncep i una vintena de sacerdots, entre els quals la pràctica totalitat dels que serveixen pastoralment a les valls andorranes. La missa ha estat solemnitzada amb els cans del Cor del Petits Cantors del Principat d'Andorra, dirigits per Catherine Metayer. Hi ha assistit els representants de les principals institucions polítiques i civils del Principat, encapçalats pel Síndic General i el Cap del Govern, així com centenars de fidels andorrans i d'arreu del Bisbat.
 Després de les paraules inicials de Mons. Vives i de la lectura de la butlla papal concedint la dignitat de basílica menor, el Cardenal, l'Arquebisbe, l'Arxiprest de Les Valls, el Rector del Santuari, el Síndic General, el Cap del Govern i el Cònsol Major de Canillo s'han desplaçat fins al mur d'enfront del presbiteri per descobrir una placa commemorativa. 

Un cop descoberta la placa, ha continuat la celebració amb la Litúrgia de la Paraula. El Cardenal Cañizares ha volgut començat l'homilia destacant que la proclamació del Santuari de Meritxell com a basílica menor reconeix i honora la devoció ancestral dels andorrans per la Mare de Déu alhora que enforteix els vincles de comunió amb el Sant Pare i amb l'Església universal de la Diòcesi d'Urgell en general, i, de manera molt particular, de les Parròquies del Principat. Tot seguit, ha compartit amb els fidels la joia per la solemnitat del naixement de la Verge Maria ("un immens i gloriós magníficat brolla del cor en aquest dia en què Maria ens beneeix") i ha fet una profunda evocació de la seva figura, per la qual "sempre he dut molt endins una devoció filial, com també vosaltres la porteu molt endins". Mons. Cañizares ha demanat que ens apropem a Ella i li demanem que ens mostri a Jesús, perquè Ella "és la millor mestra per arribar al coneixement de la Veritat que ens fa lliures". Només amb Jesús és possible la renovació del conjunt de la societat i de l'Església amb un programa vàlid, perquè Jesús és l'única esperança; l'únic Senyor i Pastor; l'única veritat que hem de creure; i això cal afirmar-ho un i altre cop en aquests temps presents, en què la creixent mundanització de la societat allunya moltes persones dels béns del cel, ha dit Mons. Cañizares.
L'himne del Principat d'Andorra, interpretar pel Cor dels Petits Cantors, ha clos la celebració, i tot seguit hi ha hagut la tradicional ballada de sardanes a l'atri del Santuari. 
Com a basílica menor, el Santuari de Meritxell podrà des d'avui impartir algunes gràcies pontifícies. Així, per exemple, els visitants del temple podran obtenir indulgència plenària en ocasions especials, vinculades amb el dia de l'aniversari de la dedicació de la mateixa basílica, o amb el dia de la solemnitat del naixement de la Mare de Déu, entre d'altres.
Per la significació especial de la jornada, la imatge de la Mare de Déu no es trobava a la fornícula on se la venera habitualment, sinó dalt d'una esvelta peanya de fusta guarnida amb un elegant i vistós ornament floral. Al seu costat hi havia el conopeu, un dels símbols associats a la dignitat de basílica menor que a partir d'ara lluiran al temple en les celebracions de més solemnitat. El conopeu (que deu el seu nom a la seva forma cònica) fa referència a la persona del Papa i indica que el lloc on s'ubica és casa seva. L'altre símbol basilical que el Santuari lluirà a partir d'ara és el tintinacle, que ha estat dut en processó pels concelebrants, junt amb la butlla papal de concessió de la dignitat de basílica menor, a l'inici de la missa d'acció de gràcies. El tintinacle (el seu nom ve del llatí tintinnaculum o tintinnabulum, i es relaciona amb et so característic de les campanetes quan dringuen) és un emblema en forma de corona d'estels, al centre de la qual hi ha inserides unes campanetes (set, en el cas de Meritxell, simbolitzant les set Parròquies andorranes), i que, com el conopeu, és al costat de l'altar en les celebracions més solemnes, a més d'acompanyar les processons.












dilluns, 8 de setembre del 2014

Una cançó per a la Verge

Aquí us deixò una cançó per a la Verge de Meritxell, en la Seva-nostre diada.


13 de maig del 2014

El Papa Francesc

A la ciutat de Roma el 13 de maig de 2014, el Papa Francesc, a través d´un rescripte de la Congregació del Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, ha concedit a l´església del Santuari de la Mare de Déu de Meritxell, el títol i la dignitat de basílica menor.

CONGREGATIO DE CULTU DIVINO
ET DISCIPLINA SACRAMENTORUM.

URGELLENSIS

Instante Excellentissimo ac Reverendissimo Domino Ioanne-Henrico VIVES i SICILIA, Archiepiscopo-Episcopo Urgellensi, litteris die 25 mensis Aprilis anno 2014 datis, preces et vota cleri atque christifidelium expromente, Congregatio  de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum, vigore facultatum peculiarium a Summo Pontifice FRANCISCO tributarum, ecclesiam Sanctuarii Deo in honorem Beatae Mariae Virginis Dominae Nostrae de Meritxell in civitate Canillo dicatam, in qua eiusdem colitur gratiota imago, titulo et dignitate BASILICAE MINORES omnibus cum iuribus atque liturgicis concessionibus rite competentibus perlibenter exornat, servatis vero servandis, iuxta Decretum "De Titulo Basilicae Minoris" die 9 novembris anno 1989 evulgatum.

Contrariis quibuslibet minime obstantibus.

Ex aedibus Congregationis de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum, die 13 mensis Maii anno 2014.

Antonius Card. CAÑIZARES LLOVERA
Prefectus

Arturus ROCHE
Archiepiscopus a Secretis


CONGREGACIÓ DEL CULTE DIVÍ
I LA DISCIPLINA DELS SAGRAMENTS

A LA DIÒCESI D´URGELL


A instàncies de l´Excel-lentíssim i Reverendíssim senyor Joan Enric VIVES i SICILIA, Arquebisbe-bisbe d´Urgell, en unes lletres per ell expedides el 25 d´abril del 2014, les quals expressaven els precs i els vots del clergat i dels fidels cristians, la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, en virtut de les facultats peculiars concedides pel Summe Pontífex Francesc, disposa de bon grat amb el títol o dignitat de BASÍLICA MENOR l´església del Santuari de Nostra Senyora de Meritxell, dedicada en honor a Déu i a la Beata Verge Maria, situada a Canillo, on es venera la seva honorable i graciosa imatge. L´otorgament d´aquest títol comporta tots els drets i totes les concessions litúrgiques, que li corresponen, observant sempre allò que està manat, segons es conté i s´expressa al Decret "De Título Basilicae Minoris", publicat el 9 de novembre de l´any 1989.

Sense res que s´hi oposi.

Donat al Dicasteri per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments el dia 13 de maig de 2014.


Signatura original: Antonius Cardenal CAÑIZARES LLOVERA, Prefecte.
Signatura original: Arturus Roche, Arquebisbe Secretari.
Segell de la Congregació.




Cal recordar que només hi ha quatre basíliques majors: Sant Joan de Laterà (Catedral del Papa), Santa Maria la Major, Sant Pere del Vaticà i Sant Pau extramurs i que totes elles estan a la ciutat de Roma. Per tant, és una distinció concedida pel Papa a aquelles esglésies més importants que, en atenció a la seva història i cultura, vida litúrgica i pastoral, són particularment significatives.
El Santuari de la Mare de Déu de Meritxell es converteix així en la primera basílica d´Andorra i se suma així a les altres dues basíliques menors amb què compta la Diòcesi d´Urgell i que són S.E. Catedral de Santa Maria de La Seu d´Urgell (1905) i la Basílica de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp (1923)

13 de maig del 1914

El Papa Pius X

A la ciutat de Roma el 13 de maig de 1914, el Papa Pius X, a petició del Bisbe Joan Benlloch, declara la Mare de Déu de Meritxell patrona principal de les valls d´Andorra, i li concedeix tots els privilegis i honors corresponents de dret als patrons d´aital categoria.

Urgellen.
R.mus D.nus Joanne Belloch i Vivo, Episcopus Urgellen, ac Princeps Andorrae cum iurisdictione civili, humilieter exposuit Ss.mo etc., Christifideles Principatus Andorrae Imaginem B. Mariae Virg. sub titulo vulgari de Meritxell insigni cultu iamdudum venerari, eamque ab antiquis temporibus ob accepta beneficia Patronam Vallium Andorrae, uti fertur, proclamasse atque habuisse. Quibus omnibus permoti tum Senatus illius Principatus, tum Syndicus generalis ceterique Consules Andorrae, Deiparam Virginem de Meritxell praecipuam Andorrae Patronam anno 1873 elegerunt. Quare Episcopus Orator ad pietatem fidelium magis magisque fovendam cultumque adaugendum beatissimae Dei Genitricis Virginis Mariae, Ss.mum eumdem Dominum Nostrum supplex rogavit ut enuntiatam Patronae electionem suprema Auctoritate Sua confirmare dignaretur. Santitats porro sua precibus annuens a subscripto Sacror. Rituum Cong.nis Secretario relatis, beatam Virginis Mariae Nativitatem (vulgo de Meritxell) praecipuam apud Deum Patronam totius Principatus Andorrae suprema Auctoritate Sua declaravit et constituir, cum omnibus privilegiis atque honorificentiis, qua principalibus locorum Patronis de iure competunt.
Contrariis etc.
Die 13 maii 1914.


Fr. Sebastianus A. Card. Martinelli
S.R.C. Praefectus

+ Petrus Lafontaine, Ep. Tit. Charystein.,
Secretarius.

14 de març del 1914

El Bisbe d´Urgell Joan Benlloch

El bisbe d´Urgell Joan Benlloch sol-licita del Papa Pius X la confirmació canònica del patronatge andorrà de la Mare de Déu de Meritxell, proclamat anteriorment, el 24 d´octubre del 1873, pel Consell General de les Valls d´Andorra.

Beatissime Pater.
Infrascriptus episcopus Urgellensis in Hispania ad Sanctiatis Vestrae pedes provoluntus humiliter exponit: In Principatu Andorrae, sub potestate spirituali et temporali Episcopi oratoris constituto, Imago Beatae Virginis Mariae sub titulo de Meritxell insigni cultu veneratur. Filialis devotio quan incolae Vallium Andorrae erga Deiparam semper professi sunt, necnon beneficiorum fama quae ex ipsius patrocinio obtinuisse fideles dicebantur B. Mariam de Meritxell tanquam Patronam Vallium Andorrae ex antiquis proclamarunt. Hanc piissimam traditionem Ilmus. Senatus Principatus Andorrae tanquam factum indubitabile admisit sesione habita sub 24 octobris 1873, in qua B. Mariam de Meritxell uti praesentissimum adversus publicas privatasque calamitates praesidium Syndicus Generalis Andorrae ceterique consules in primariam adlegerunt Andorranae gentis Patronam. Nunc vero, episcopus orator, quo devotio et pietas in Deiparam magis magisque adaugeatur, a Sanctitate Vestra enixe postulat ut praefatam electionem coelestis Patronae Andorrae, auctoritate apostolica confirmare riteque factam declarare dignetur. Et Deus...

Joannes episcopus Urgellensis.
  

8 de setembre del 2014


NOSTRA SENYORA DE MERITXELL, 

PATRONA I ESPECIAL PROTECTORA DE LES VALLS D´ANDORRA.


La tradició no indica en quin any va passar però si la data, que va ser un 6 de gener, dia de Reis. Aquell dia, els habitants de Meritxell anaven camí cap a Canillo per a escoltar la missa. La sorpresa va ser quan pel camí veieren una gabernera florida. Això no havia passat mai en aquesta època de l´any. Encuriosits, es van apropar i s´endugueren una sorpresa en descobrir una imatge de la Mare de Déu amb el nen en braços. La gent que va veure la descoberta va informar el capellà. Aquest va anar solemnament a buscar l´imatge que va colocar damunt l´altar. Tot seguit, va tancar l´església amb clau. Al dia següent l´imatge havia desaparegut. La buscaren i indagaren, però quan ja estaven desesperats de no trobar-la, els van informar que l´havien tornat a veure prop de la gabernera on havia aparegut la primera vegada.
Assabentats d´allò que havia passat, els fidels d´Encamp van anar a recollir-la, molt orgullosos de bones a primeres, pensant que l´imatge desitjava quedar-se a la seva església. Però l´endemà l´imatge havia tornat a desaparèixer. Aquesta vegada tots van pensar que la tornarien a trobar prop de la gabernera. Efectivament, sí que estaba allí. Però els esperava una nova sorpresa. Aquell hivern encara no havia nevat i precisament aquell dia va començar a fer-ho i en abundància. Tanmateix, cosa extranya, a unes cinquanta passes de la gabernera un espai conservava el color de terra marró, sense res de neu. Els piadosos andorrans van comprendre el dessitg de la Mare de Déu de quedar-se definitivament en el cor de les seves muntanyes. Molt aviat van aixecar una capella en honor de la Verge i un oratori al costat de la gabernera on havia aparegut l´imatge. Els anys passaren i una capella més gran li va ser dedicada...